Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (09:46 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Letěla husička ... (CD) [ Propagační materiál ]

Název CD: Letěla husička ...
Muzika: Jiří Ica Pospíšil
Město nebo obec: Praha
Cena: 230 Kč
Obsah:
Letěla husička - A já sám, vždycky sám - Koupím já si koně vraný - V tom třeboňským zámku - Horo, horo, vysoká jsi - Proto jsem se na vojnu dal - Protivínskej zámek mezi horama - Stojím pod okny celý promoklý - Na třeboňský hrázi - Co jsou se mě nahledali - Tamhle u Dunaje šaty perou - Když jsme na vrané koně sedali - Hájku, hájku, hájku, háječku zelený - Sluníčko za hory zachází - Čí jsou to koníčky - Naše Káča něco má - Nade mlejnem, pode mlejnem - Otčenáš - Lístečku dubový - U kláštera pole - Pivíčko jak višně - Když jsme jeli přes Račice - Ančičko z Tejna, nechoď do mlejna - Jel sedlák do mlejna - Kdo se to prochází po tej panskej hrázi - Ta naše láska bejvala hezká - Já jsem forman, to já dobře vím
Info:
... potkáte ho v pražském Klubu folkloru, na Mezinárodním dudáckém festivalu ve Strakonicích, v zákulisí strážnických slavností a všude tam, kde jde o poctivou lidovou muziku. Představuje universální typ interpreta. Je stejně dobrý zpěvák jako tanečník a uplatňuje se i jako instrumentalista a upravovatel lidových písní. Jeho pěvecký projev charakterizuje vysoký tenor znějící rovnoměrně v celém rozsahu, cit pro taneční rytmus a přirozená dikce. K tomu přistupuje ještě kus chlapské nátury, které je právě v nejpopulárnějších žánrech jako šafránu.
Jiří Pospíšil (1927), v roce 1947 spoluzakladatel Souboru Jasefa Vycpálka, v r.1967 spoluzakladatel souboru Chorea bohemica; od r.1982 převzal dřívější Malou muziku souboru Chorea bohemica, kteru dnes vede jako Malou českou muziku Jiřího Pospíšila. Zpěvák, hudebník, tanečník, folklórní publicista.
"Když mě Jaroslav Krček poprvé slyšel, to už jsem na veřejnosti zpíval víc než deset let, protože Vycpálkův soubor vznikl v roce 1947 a u toho jsem byl coby dvacetiletý studentík. Znám mnoho písní ze všech koutů naší země. Myslím (nevedu si záznamy), že na spočítání mých rozhlasových, gramofonových a jiných nahrávek by nestačilo ani desetkrát deset prstů možná dvou, tří lidí. Do jednoho 60 minutového CD nebo kazety se jich vejde nanejvýš tak tři desítky. Kterým dát přednost? Něco dávného z Vycpálkovců, něco ze "zlatého" období Chorey bohemiky (asi tak před 20-25 léty), něco z Malé muziky Českého rozhlasu v Plzni a jeho Plzeňského lidového souboru. A samozřejmě něco ze současného repertoáru Malé české muziky Jiřího Pospíšila, kterou 15 let vedu a která byla jako krčkovská Malá muzika u zrodu souboru Chorea bohemica - jde většinou o živé snímky z veřejných koncertů. Zpívám, hraju na basu, trochu tancuju, připravuju nové písničky a programy, aby měla co hrát kapela, s kterou jsme v posledních letech vydali čtyři CD a kazety.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 372 org. 24, 03.05.2004 v 14:16 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz