Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (08:37 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Těšínský - guralský kroj [ Lidové oblečení - kroj ]

Těšínské kroje reprezentují nejvýchodnější část našeho státu. Mají své varianty ve střizích, materiálech i doplňcích. Obecně zachovávají řadu archaických prvků. Nejvíce se jich dochovalo u tzv. "guralských" krojů, tj. oděvu nošených u hranic na pomezí dnešní České republiky, Slovenska a Polska.

Jejich styl je ovládán více horským prostředím, vlivy karpatské kultury a zažitou tradicí této rázovité oblasti, než vlivem oděvních specifik zmíněných národů. Představují nejvýraznější příklad krojů horského typu.

Ženy zachovávají v kroji starý střih sukně sešité se živůtkem, podle módy počátku 19. stol. vyzdvižené nad pas. Materiálově se však celek liší. Sukně je dlouhá, obvykle z černé silnější látky s modrým lemem. Živůtek bývá např. z temně červeného sametu se zlatými prýmky a výšivkou.

Materiál i zpracování se liší podle účelu oděvu. Pod tímto celkem je oblečen rubáč a na něm krátká košilka. Rukávce, v ustrojení vyhlížející ze živůtku. Zástěry jsou různé provenience i vzorování, pruhované nebo kvítkové. Na nohou obvykle do faldíčků shrnuté punčochy a krpce.

Účes dívek je jednoduchý se spletenými vlasy do copu a dlouhou stuhou na konci. Ženy ukrývají hlavu v čepcích a plachetkách. Ovšem právě čepce, úvazy na hlavě a různorodé svrchní plachty jsou v tomto kroji mimořádné.

Ojedinělý je především zdejší "obrus", velká plátěná plachta uvazována na prsou do uzlu, kryjící postavu jako plášť. Dominuje tvar úvazu. Výzdoba je velmi skromná, obvykle jen malý čtvereček výšivky v rohu plachty, lemované ruční krajkou.

Muži z guralské oblasti zachovávají v kroji staré karpatské formy. Huněné nohavice, plátěné košile s volnými rovnými rukávy, soukenné vesty a huněné haleny v barvě ovčí vlny. Dále široké klobouky, vysoké opasky s přezkami, na nohou silné, nad kotníky varhánkově shrnuté ponožky a krpce.

Výzdoba krojů je více účelová než dekorativní. Dokládá to zpevňování okrajů halen barevnou šňůrou i z něj vyšlé "šňůrování" na nohavicích a vestách. Na součástech ženského oděvu se uplatňují staré předtkalcovské techniky např. při zhotovování čepců.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 11.05.2004 v 13:59 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz