Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Pátek 29. března 2024 (04:16 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Taťána - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Rex

Fulltext
 

Zdeněk Bukáček - soustružené hračky [ Nositel tradice lidového řemesla ]

"Nositel tradice lidových řemesel"
za rok 2002

Zdeněk Bukáček se narodil v roce 1957 v Krouně u Hlinska, zde také žije a pracuje. Jako jeden z mála současných výrobců hraček navazuje na rodinnou tradici. Soustružené hračky totiž začal pod vlivem pracovníků Ústředí lidové umělecké výroby vyrábět v roce 1957 jeho dědeček František Bukáček. Od něho převzal výrobu syn Zdeněk a ten předal taje této výroby svému synovi Zdeňkovi Bukáčkovi. Ten se v letech 1971 až 1974 využil ve Školském ústavu lidové umělecké výroby v Praze obor umělecký zpracovatel dřeva. Odbornou praxi vykonával pod dohledem svého otce v dílně v Krouně. Po vyučení vyráběl soustružené hračky pro prodejny Ústředí umělecké výroby, po rozpadu této organizace se výrobě hraček věnuje dále a odbyt svých výrobků si zajišťuje sám.

Pan Zdeněk Bukáček se účastní programů v nejrůznějších kulturních zařízeních, kde předvádí výrobu soustružených hraček, jejich kompletaci a malování. Jeho hračky byly vystaveny na mnohých výstavách v Praze, Poličce, Skutči a v Hlinsku. Samostatné výstavy měl v uplynulých pěti letech v Souboru lidových staveb Vysočina (Veselý Kopec a Betlém Hlinsko) a dále v Městském muzeu v Chotěboři. Hračky vyrobené panem Zdeňkem Bukáčkem mají ve svých sbírkách i některá muzea.

Pan Zdeněk Bukáček vyrábí soustružené hračky podle historických vzorů tzv. krounských hraček. Vedle toho i hračky podle návrhů současných výtvarníků a v poslední době, kdy se stará sám o odbyt svých výrobků, i hračky zhotovené dle přání zákazníka (např. figurky kuchaře pro určitou síť hotelů, fotbalisty jako suvenýr pro určité fotbalové kluby, šachové figurky apod.). Základ jeho výroby však tvoří soustružené hračky vycházející z tradičního sortimentu někdejších krounských hračkářů: soustružené panenky samostatné, soustružené panenky s miminkem (pohyblivé ruce) a dalšími doplňky, husary na koních, trubače na koních, bubeníky, dragouny aj. Vyrábí i tradiční pohyblivé hračky: zobající slepičky, koníky u žlabu, kovající kováře. Těmto jeho výrobkům je vlastní tradiční tvarová kultivovanost, vyváženost a decentnost barev i dekoru. Pan Zdeněk Bukáček si zakládá na mistrném zvládnutí technologie výroby a dodržení výrobních postupů.

Dílna pana Bukáčka je umístěna v jeho rodinném domku v Krouně. Upravil ji takových způsobem, aby mohl výrobu soustružených hraček předvádět nejrůznějším zájemcům. V tomto směru spolupracuje nejen s cestovními kancelářemi, ale i muzei a zájemci o tuto výrobu z řad jednotlivců. Ochotně také vítá možnosti předvádět výrobu krounských hraček při nejrůznějších příležitostech a akcích pořádaných muzei i jinými institucemi. V současné době nemá pan Bukáček žádného pomocníka či zaměstnance, který by mu s výrobou pomáhal. Občas mu pomáhá manželka a do tajů výroby se snaží zaučit i svoji dceru.

Pana Zdeňka Bukáčka navrhuji na udělení titulu Nositel tradice proto, že udržuje a popularizuje tradiční výrobu soustružených, tzv. krounských, hraček. V tomto směru dodržuje tradiční výrobní postupy.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Krouna 337
539 43 Krouna
Česko (CZ)

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.nulk.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valassko, racr) org. 24, 28.02.2005 v 11:07 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
29.3.2001: Pražští zastupitelé schválili odprodej 78 procent akcií První městské banky České pojišťovně.
29.3.2001: Senát zamítl návrh ODS a ČSSD na změnu ústavy, který měl omezit pravomoce prezidenta a posílit roli stran při formování vlády.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz