Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (08:02 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Mladoboleslavsko [ Území ]

MLADOBOLESLAVSKO

Okres Mladá Boleslav se rozkládá v severovýchodní části středních Čech nedaleko Prahy. Díky své příhodné poloze a bohatství přírodních i architektonických památek je místem, které zaujme nejednoho návštěvníka.
Zatímco jižní část regionu je tvořena úrodnou rovinou, na severovýchodě se území zvedá a přechází do turisticky a rekreačně velmi atraktivní skalnaté CHKO Český ráj. Pískovcové skály tu vytvářejí skalní města plná bizardních útvarů se spletí chodníčků, chodeb a pěšinek, které nás zavedou k překrásným vyhlídkám, skalním hradům a rekreačním místům.

Osou okresu je bohatě meandrující řeka Jizera, podél jejíhož toku jsou rozesety středověké hrady, z nichž se postupem času staly zříceniny (Michalovice, Zvířetice, Dražice) nebo byly přestavěny na renesanční či barokní zámky. Na Jizeře se rozkládají i největší města okresu. Mladá Boleslav, se svým původně gotickým hradem, kde je umístěno okresní muzeum a jednou z nejmodernějších automobilek v Evropě, Mnichovo Hradiště, místo posledního odpočinku slavného vojevůdce třicetileté války Albrechta z Valdštejna s původně renesančním zámkem, v němž jsou přístupny dobové interiéry, sbírky delftské fajáns a valdštejnská knihovna z Duchcova, spravovaná v 18. století legendárním Giacommo Casanovou a Benátky nad Jizerou, které jsou spojovány s osobou dánského astronoma Tychona Brahe, jenž pobýval na zdejším zámku za vlády Rudolfa II. Mezi ostatní města patří Kosmonosy s barokní Loretou a zámkem, Bakov nad Jizerou s krásným přírodním koupalištěm, Dobrovice v níž je nejcenější památkou renesanční radnice a Dolní Bousov, vstupní brána do jižní části CHKO Český ráj. Severozápadní části regionu vévodí město Bělá pod Bezdězem, které je vstupní branou do romantického Máchova kraje a kde se nachází renesanční zámek s národopisným muzeem. Gotický hrad Bezděz, tyčící se nad ním, představuje výraznou dominantu pro široké okolí.

Mladoboleslavsko je bohaté i na památky lidové architektury. Mezi ně patří např. zvonice v Sudoměři, Horních Stakorech a Plazích, zděné brány ve Vrátně, tradiční roubené chalupy ve Březně, kovárna ve Žďáru či mlýny ve Vicmanově a Střehomi. Milovníky církevních staveb zaujme románský sloh v podobě kostelíků ve Vinci a Mohelnici nad Jizerou, goticko renesanční kostel na Sýčině, barokní kaple sv. Anny v Mnichově Hradišti a mnoho dalších.
Okres Mladá Boleslav je místem, kde se prolíná současnost s krásou starobylých památek zarámovanou do zdejší přírody.

Zdroj:
TRAVELprofi
Měsíčník pro turistický ruch

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Tourism.cz

Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 24.10.2004 v 19:14 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz