Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (10:57 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Jarmila Oharková - ruční tkaní [ Nositel tradice lidového řemesla ]

Držitel titulu
"Nositel tradice lidových řemesel" za rok 2004

Jarmila Oharková se ručnímu tkaní věnuje od absolvování Střední průmyslové školy textilní v Brně, profesně hlavně od 70. let, kdy se stala domáckou pracovnicí Ústředí lidové umělecké výroby v Brně, tedy více než 30 let. Velmi brzy po úspěšném zapojení do textilního programu ručního tkaní, k čemuž jako absolventka tkalcovského oboru měla maximální předpoklady, získala titul "Prověřený pracovník lidové umělecké výroby" ( diplom v roce 1979 ). V tomto počátečním období realizovala výtvarné návrhy bytového textilu vývojových pracovníků ÚLUV s precizností jí vlastní. Dosažená odborná způsobilost a cenné zkušenosti, získané spoluprací s výtvarníky ÚLUV, jí umožnily uplatňovat stále více vlastní tvůrčí invenci, takže velmi záhy začala vytvářet samostatné vzory bytového textilu, které se pravidelně objevovaly v nabídce prodejní sítě ÚLUV. O jejím úspěšném podílu na textilním programu svědčí i každoroční ocenění , která získávala v soutěžích pro mistry a pracovníky lidové umělecké výroby (diplomy z let 1979 - 1981, 1985, 1987, 1989), získaná čestná uznání na AMTEX Klatovy (1980 - 1984) a festivalech ZUČ potvrzují uznání i mimo půdu ÚLUV.

Po rozpadu dílen ÚLUV se pracovnice osamostatnila, pokračovala však ve výrobě a hledala si odbyt svých výrobků. Jediným způsobem byl prodej do obchodů a na specializovaných trzích, kterých se pravidelně zúčastňuje dodnes. Ruční tkaní vždy patřilo k ohroženým oborům, které byly za existence ÚLUV preferovány a dotovány, proto je současná situace bez dotací tíživější než u jiných oborů. Problémem zůstává zajišťování materiálu a přípravných prací i vlastní odbyt. Je proto velmi pozitivní, že výrobkyně zvládla i tyto přípravné fáze zejména snování, důležité pro tkalcovské dílo. Neupřednostňovala komerční hledisko, ale stále hledala a hledá způsoby jak uplatnit skutečně tradiční principy textilní výroby.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Černohorská 719
666 01 Tišnov
Česko (CZ)

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.nulk.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valassko, racr) org. 24, 28.02.2005 v 10:57 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz