Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (10:17 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Jean Monnet [ Osobnost Evropské unie ]

Jean Monnet (1888 - 1979)
Francouzský politik, ”Otec Evropy”, bez kterého by nevznikla Evropská společenství.
Monnet se poprvé zviditelnil na počátku první světové války, kdy se rozhodl být ”užitečný” a organizoval zásobování spojenců. Pro své řešení, aby v této věci Anglie a Francie postupovaly společně, získal podporu francouzského vedení. Byl vyslán do Londýna a zde koordinoval nákup a transport zásob k vojenským jednotkám. Když válka skončila, Monnet už byl respektovanou a váženou osobností. Díky tomu byl nominován na funkci místopředsedy Ligy národů. Tehdy Monnet věřil, že morální síla Ligy povede ke skončení konfliktů. Brzy se však přesvědčil o opaku a v roce 1923 odstoupil. Z Ligy národů si přinesl důležitý poznatek, že právo veta vede k nemožnosti prosadit všeobecné nadnárodní zájmy.
Během druhé světové války byl opět vyslán do Anglie, aby zde pokračoval ve své činnosti z dob první světové války. V Londýně poprvé navrhl vytvoření Anglo-francouzské federální unie. Tento návrh se těšil podpoře jak de Gaulla, tak Churchilla. Pád a následná okupace Francie německými vojsky přiměly Monneta odejít do USA, kde zformuloval své hlavní body budoucího uspořádání Evropy.
V roce 1943 se stal členem Národního osvobozeneckého výboru, který vedl v Alžíru generál de Gaulle. Na půdě tohoto výboru prohlásil, že ”...v Evropě nikdy nebude mír, pokud se evropské státy konstituují na bázi národní suverenity. Evropské státy jsou příliš malé na to, aby zajistily svým občanům nezbytný blahobyt a sociální rozvoj. Proto se evropské státy musí sdružit do federace...”.
Ihned po osvobození Francie se Monnet stal komisařem pro obnovu francouzského hospodářství. Brzy pochopil, že k této obnově nemůže dojít bez současné obnovy Německa, kde však musí být neutralizovány militaristické tendence. Došel k závěru, že nejlepším řešením bude společná kontrola nad strategickými surovinami jako byly uhlí a ocel. Proto navrhl francouzskému ministru zahraničních věcí Robertu Schumanovi předání kontroly nad těmito odvětvími společným evropským institucím. Schuman tyto návrhy přijal a zahrnul je do své deklarace, kterou přednesl 9. května 1950.
O rok později byla podepsána Pařížská smlouva, na jejímž základě vzniklo Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO). Přesně podle Monnetových představ. V roce 1955 došlo k vážné evropské krizi, kdy francouzský parlament odmítl ratifikovat Evropské obranné společenství, které mělo doplňovat ESUO. Monnet ihned založil Akční výbor pro Spojené státy evropské, který měl za úkol připomínat evropským elitám potřebu evropské integrace a sjednocování. V této neúnavné činnosti pokračoval až do své smrti.
Monnet nebyl vedoucím politickým představitelem (předseda vlády, nebo předseda strany), přesto však dokázal prosadit svou koncepci poválečného uspořádání Evropy. Bez něj by dnešní Evropa nebyla taková, jaká je. Byl to Monnet, kdo navrhl základní instituce integračních struktur a byl to on, kdo prosadil integrační princip. Tento princip spočíval v určité posloupnosti - nejdříve vytvořit společné struktury v učitých oblastech, potom je rozšířit na oblasti další. Postupně mělo docházelo k přesouvání národní suverenity z jednotlivých oblastí na nadnárodní instituce. Tato metoda je často označována jako funkcionalistická, neboť jednotlivé kroky nejsou cílem samy o sobě, nýbrž vedou k dosažení konečného záměru. Tímto cílem byla integrovaná a sjednocená Evropa, která už není schopna vstoupit do válečných konfliktů jednoduše proto, že sdílí společné nadnárodní zájmy.
Monnetova koncepce byla zároveň vysoce elitistická, protože Monnet nevěřil, že by davy dokázaly pochopit smysl jeho snah. Proto se snažil dosahovat svých cílů postupně a v politických jednáních, kde o správnosti svých koncepcí přesvědčoval evropské státníky. Nevěřil, že by krátce po válce veřejnost dokázala jeho radikální a revoluční návrhy správně pochopit.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 12:52 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz