Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (12:17 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Biosférická rezervace Pálava [ Biosférická rezervace UNESCO ]

Poloha
Chráněná krajinná oblast Pálava zahrnuje celé území Pavlovských vrchů spolu s částí lužních lesů pod Dolní Novomlýnskou nádrží v okresu Břeclav.

Řeka Dyje se na své cestě od Znojma několikrát dotkne hranice s Rakouskem, aby pak jižně od Drnholce zahnula prudce k severu a vykroužila oblouk, dříve než se definitivně přimkne k státní hranici těsně pod Břeclaví. Ve svém objetí uzavírá nejkrásnější kout jižní Moravy, Pálavu s jejími bělostnými skalami, jarní mozaiky rozkvetlých stepí, největší moravský rybník Nesyt, města Mikulov a Valtice, lednický zámek s nádherným parkem, vinohrady na sluncem ozářených stráních, zbylé kousky podpálavských luhů s letitými duby na březích slepých ramen Dyje a teplomilné doubravy Milovického lesa. Sotva kde naleznete krajinu, která by na tak malé rozloze skrývala tolik přírodních a kulturních hodnot.

Rozloha
7 000 ha

Historie
CHKO byla vyhlášena v roce 1976. Od roku 1988 je biosférickou rezervací UNESCO

Nadmořská výška
170 - 550 m

Příroda
Pahorkatinná část CHKO Pálava je součástí vnějšího karpatského bradlového pásma, tvořeného jurskými vápenci, které díky své chemické čistotě podléhají procesům krasovění a krasové jevy se tak na území vyskytují ve značném počtu v podobě škrapů, škrapových polí, závrtů a jeskyní menších rozměrů. Největším jeskynním systémem je jeskyně na Turoldu. Zbytek území tvoří pískovce, písčité slíny, spraše a sedimenty Dyje. Důsledkem pestrého podloží je bohatost a rozmanitost rostlinných společenstev. Nejcennější a nejpestřejší je květena lesostepí a stepí. Významná je i ornitologická lokalita Křivé jezero.

Přírodní zajímavosti
Děvín - Kotel- Soutěska, Křivé jezero, Slanisko u Nesytu, Tabulová, Anenský vrch, Kienberg, Kočičí kámen, Kočičí skála, Růžový kopec, Liščí vrch, Svatý kopeček, Turold. O těchto i dalších lokalitách vám podá informace správa CHKO.

Hlavní turistická centra
V okolí CHKO najdete několik významných měst, která mají dobré možnosti ubytování a stravování. Mezi nimi jsou Břeclav, Mikulov, Hodonín či poněkud vzdálenější Brno.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Biosférická rezervace Pálava
Náměstí 32
692 20 Mikulov
Česko (CZ)
tel: (+420) 519 510 585

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.UNESCO.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 21.12.2004 v 09:43 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz