Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Pátek 29. března 2024 (12:27 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Taťána - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Rex

Fulltext
 

Arboretum Nový Dvůr [ Arboretum ]

Otevírací doba

otevřeno celoročně
říjen - březen:
pondělí - neděle:
8.00 - 16.00 hodin

duben - září:
pondělí - neděle:
8.00 - 18.00 hodin


Vstupné

dospělí: 30,-Kč
studenti, důchodci: 15,-Kč
děti základních škol: 10,-Kč


Arboretum Nový Dvůr bylo založeno rozhodnutím Krajského národního výboru v Ostravě k 1. lednu 1958. Jeho základem se stal jeden z dendrologicky nejcennějších parkových objektů ve Slezsku, jehož vznik je úzce spjat s bývalým majitelem novodvorského panství Quido Riedlem (1878 - 1946). Ten za dobu svého působení v Novém Dvoře (1906 - 1928) vytvořil na nevelké ploše 1,5 ha s vytříbeným vkusem romantický zámecký park, ve kterém bylo pěstováno na 500 druhů a forem domácích a cizokrajných dřevin.

Tento park se stal základem dnešního arboreta a tvoří dnes historickou část dendrologické expozice, která se rozšířila z původní plochy na 23 ha. Řada cenných dřevin se dochovala v historické části do dnešní doby a mnohé z nich jsou významnými introdukcemi v Evropě i v ČR (Acer palmatum, Gleditschia triacanthos, Decaisnea fargesii, Abies pinsapo, Cedrus atlantica, Pieris japonica, aj.).

Návštěvník by rozhodně neměl vynechat prohlídku další z expozic Slezského zemského muzea a to dendrologickou expozici s názvem "Dřeviny pěti světadílů", která se nachází v Arboretu v Novém Dvoře u Opavy.

Bohatou dendrologickou expozici, tvoří z větší poloviny všechny pěstované rostliny v arboretu, kterých zde roste na 7 000 druhů, variet, kultivarů a odrůd. Jsou zde rostliny domácí i cizokrajné ze všech světadílů.

Při procházce parkem je možno obdivovat stále živou zeleň mnoha druhů a kultivarů cypřišků, zeravů, smrků, borovic, tisů a druhů rodu tsuga, jedlí a jalovců. I stálezelené listnaté dřeviny vzácných druhů a rarit, mezi které patří velká sbírka rodu Rhododendron, proslavily arboretum a patří k nejbohatším sbírkám v ČR. V expozici se nacházejí zástupci obřích "mamutích stromů" sekvojí, borovice osinaté z Arizony, přesahující ve své domovině stáří 4 000 let i vývojově prastarého, posvátného a léčivého jinanu, pamětníka dinosaurů. Mezi další dendrologické zajímavosti náleží legendární cedry, metasekvoj čínská, "živá fosílie", známá jen z fosilních nálezů, než byla v roce 1943 objevena jako 30 m vysoký strom v lesích Sečuanu či poléhavý keř mikrobioty křížmovstřícné s nejmenšími šiškami mezi jehličnatými dřevinami.

Listnaté dřeviny umocňují krásu a přírodní rozmanitost arboreta proměnami a květy ve všech ročních obdobích. Od rozkvetlých vřesovců, kalin, zlatic a rododendronů k čínským a japonským třešním, javorům a kalinám, až k omamně vonícím pustorylům a katalpám.

V expozici arboreta je možno nalézt rašeliniště, vřesoviště, písečné duny, americké a sibiřské rostliny, himalájské druhy i časně kvetoucí dřeviny.

V arboretu se nachází taktéž skleníkový areál, který je v současné době v rekonstrukci.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Arboretum Nový Dvůr
Nový Dvůr
746 01 Opava
Česko (CZ)
tel: (+420) 553 775 091
(+420) 553 661 032

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.szmo.cz

Typ záznamu: Arboretum
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 22.08.2021 v 09:40 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
29.3.2001: Pražští zastupitelé schválili odprodej 78 procent akcií První městské banky České pojišťovně.
29.3.2001: Senát zamítl návrh ODS a ČSSD na změnu ústavy, který měl omezit pravomoce prezidenta a posílit roli stran při formování vlády.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz